Регионална Развојна Агенција Златибор

031/523-065

office@rrazlatibor.rs

Представљен Aкциони план за заштиту и очување биодиверзитета општина Пријепоље и Бијело Поље

Презентација Акционог плана за заштиту и очување биодиверзитета општина Пријепоље и Бијело Поље представљала је предмет шестог састанка међуопштинске радне групе, одржаног у среду, 02. септембра 2020. године са почетком у 10 часова.

Због још увек важећих мера на граничним прелазима и забрана у погледу броја учесника на јавним скуповима, састанак је одржан електронским путем преко ЗООМ платформе. Током двочасовног онлине састанка учесницима су детаљно представљени сви кључни сегменти Акционог плана до којих се дошло партиципативним приступом и заједничким радом релевантних представника сектора лековитог биља са обе прекограничне територије током претходних месеци и састанака међуопштинске радне групе за лековито биље и очување биодиверзитета. Састанак је пружио прилику да релевантни представници сектора лековитог биља као представници међуопштинске радне групе још једном дају своје коментаре, предлоге и сугестије и додатно унапреде садржину предметног документа, као полазне основе за одрживо коришћење и очување лековитог биља за генерације које тек долазе.

Значај овог Акциона плана добија још већи значај уколико су узме у обзир све веће загађење и промене климе које за ефекат имају угрожавање, па и нестајање, биљних и животињских врста, као и све модернији трендови локалног становништва, туриста и посетилаца за уживање у природним лепотама и очуваним пределима, а које представљају богат и разноврстан ресурс за унапређење квалитета живота руралне популације и њиховог социо економског положаја.

Пројекат ПОРАЛИСТ кофинасира Европска унија у оквиру финансијског инструмента претприступне помоћи (ИПА ИИ) кроз Програм прекограничне сарадње Србија-Црна Гора 2014-2020, а партнерски на територији општина Пријепоље и Бијело Поље спроводе Регионална развојна агенција Златибор, Институт за проучавање лековитог биља „Др Јосиф Панчић“ и НВО Мултимедијал Монтенегро.