Регионална Развојна Агенција Златибор

031/523-065

office@rrazlatibor.rs

Сајам лакши пут до нових клијената

Хановер, Немачка  – шаренило, гужва и лале. Двеста хиљада ових цветова било је постављено у част Холандије, овогодишње земље партнера сајма у Хановеру. Сајамски простор обухватио је  27 хала, са пет хиљада излагача.  За мале компаније попут компанија  из Србије и БиХ овај сајам је био  добра шанса за излазак на међународно тржиште. Промоција на сајму је скупа инвестиција, па је за компаније са  ограниченим буџетом право решење био наступ на заједничком штанду.

Србија ове године није имала национални штанд, али захваљујући пројекту прекограничне сарадње са Босном и Херцеговином „Повећање конкурентности МСП и унапређење прекограничне сарадње у металској индустрији – ЕУМЕТАЛ 2“,   по пет компанија из обе земље дошло је у Хановер. 

Пројекат је обезбедио да се на заједничком штанду представи десет фирми из металопрерађивачког сектора и то из Србије: ИНМОЛД, ПАН КОМЕРЦ, ПЕРФОМ, ТЕРМОРАД и КОРУН, а из Босне и Херцеговине: ЏЕНЕМИ, E&S Metall, САРАЈ-КОМЕРЦ, СТРОЈАЛ и МЕТАЛОС.

Генерално, за фирме које су узеле учешће на сајму ово је било велико искуство. Остврени су и први међуанродни контакти. Но,  не уговарају се, ипак, сви послови одмах. За оне највеће некад прође година или две пре потписивања уговора, док се клијент добро не упозна.

Гост на заједничком штанду РРА Златибор и СЕРДА , на овом престижном сајму, био је председник општине Пожега, господин Милован Мићовић, који је пружио пуну подршку привредницима и као представник локалне самоуправе помогао у промоцији  металског  сектора наших општина.

Прилог РТС можете погледати овде.

Чланак из дневних новина Вести за дијаспору можете прочитати овде.

Чланак из дневних новина Курир можете прочитати овде.

Чланак са Екапије можете прочитати овде.

Чланак са портала capital.ba можете прочитати овде.

[ngg src=“galleries“ ids=“105″ display=“basic_thumbnail“]