Регионална Развојна Агенција Златибор

031/523-065

office@rrazlatibor.rs

KICK-OFF SASTANAK PROJEKTA GREEN-TEX

KICK-OFF SASTANKOM 25. I 26. MARTA 2024. U SARAJEVU OBELEŽEN POČETAK PROJEKTA GREEN-TEX

Zvaničan početak projekta koji za cilj ima unapređenje proizvodnje i potrošnje zelenog tekstila i odeće u Dunavskom regionu.

U Sarajevu, Bosna i Hercegovina, 25. i 26. marta 2024. godine održan je dvodnevni partnerski sastanak projekta „GreenTek – Unapređenje dunavske zelene proizvodnje i potrošnje tekstila i odeće“.

Projekat Green-Tek se realizuje u okviru EU INTERREG programa Dunavski region koji vodi SERDA (BiH), kao vodeći partner a u samoj implementaciji učestvuje i 10 partnera iz 7 podunavskih zemalja: OPŠTINA POSTOJNA (SI) Nativa – Institut za održivi rast (SI), EKOCHARITI SLOVAČKA ZA SLOVAČKU Udruženje građana Slovensko (SK), Eurotek doo (BG), Opšina Majur (HR), Univerzitet u Zagrebu, Tekstilno-tehnološki fakultet Hrvatska (HR) UNIVERZITET U DONJI GORICA (ME),  Regionalna razvojna agencija Zlatibor Užice (RS), Udruženje za razvoj među zajednicama Bukureštanske metropole, Rumunija (RO) i Prvo mađarsko udruženje odgovornih inovacija Magiarorszag (HU).

Na ovom sastanku ozvaničena je implementacija Green-Tek projekta, a predstavljeni su partneri i planirane aktivnosti projekta. Pored projektnog tima SERDA, prisutnima su se obratile gđa Katalin Kasza-Kovacs, projektni službenik iz Zajedničkog sekretarijata Interreg Dunavskog programa i gđa Lejla Sadinlija, viši specijalista iz NCP BiH i predstavnica Direkcije za evropske integracije BiH.

Takođe, 26. marta 2024. godine održana je Green-Tek radionica na temu „Reafirmacija principa cirkularne ekonomije u tekstilnom sektoru“. Ova prva radionica realizovana je na principima cirkularne ekonomije u tekstilnom sektoru sa ciljem da se osigura da svi partneri na projektu dele istu viziju, ciljeve i ciljeve. Takođe, bila je to prilika da projektni partneri predstave svoja dosadašnja relevantna iskustva.

Projekat Green-Tek ima za cilj jačanje transnacionalne saradnje i inovacija u Dunavskom regionu za održivi tekstilni sektor, koji će biti otporniji i konkurentniji u prilagođavanju globalnim promenama od tradicionalne ka regenerativnijoj kružnoj ekonomiji zasnovanoj na praksi zelenog tekstila. Realizovane projektne aktivnosti treba da rezultiraju povećanjem institucionalnih kapaciteta u smislu primene principa cirkularne ekonomije u tekstilnom sektoru sa specifičnim znanjima i kapacitetima u oblastima: prikupljanje tekstilnog otpada u različitim vrstama okruženja (gradska, urbana i prigradska naselja), primena prirodnih vlakana lokalnog porekla ( vune) u inovativnoj proizvodnji tekstila i zelenom modnom dizajnu (ponovno korišćenje, zero vaste dizajn). itd.). Realizaciju projekta će podržati pridruženi partneri: Ministarstvo životne sredine Slovačke Republike, Grad Trenčin (SK), Ministarstvo životne sredine, voda i šuma (RO), Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, Planiranje, izgradnja i zaštita okoliša Kantona Sarajevo (BiH).