Регионална Развојна Агенција Златибор

031/523-065

office@rrazlatibor.rs

Međunarodna konferencija u Sarajevu posvećena zelenoj energiji iz otpada

Međunarodna konferencija u Sarajevu posvećena zelenoj energiji i otpadu

Predstavnici RRA Zlatibor-nosioca projekta „Od otpada do energije-za cementnu industriju Zapadnog Balkana“ u Srbiji, prisustvovali su međunarodnoj konferenciji održanoj 6. oktobra 2021. u Sarajevu. U delegaciji su bili i predstavnici komunalne službe KJP „Zlatibor“, Ekološkog pokreta Kosjerić, RCUO „Duboko“ iz Užica.

Konferenciju „Zelena energija iz otpada uz smanjenje CO2“ organizovala je Fabrika cementa Lukavac iz Tuzle. Stručnjaci iz Austrije, Nemačke, BiH i Srbije govorili su u okviru tematskih oblasti: Dekarbonizacija u skladu sa Agendom 2030, Zaštita životne sredine u BiH- problemi i planovi do 2030, Upravljanje otpadom, potencijali za ponovnu upotrebu otpada i najbolje prakse.

Dr Urlike Hartman, ambasadorka Austrije, čija država je najveći ulagač u sektor energije i zaštitu životne sredine u BiH, rekla je da je najvažnije da postoji politički sluh.

„Usmeravanje političke volje na tehnologije budućnosti, politička stabilnost države, pružanje perspektive mladima da ne odlaze iz zemlje, pravna sigurnost i stvaranje realnog unutrašnjeg tržišta poput onog u EU su ključni uslovi“, precizirala je Hartman.

Od dr Irem Silajdžić, koja je uključena u izradu strateških dokumenata BiH ESAP 2030+ čula se poruka da je neadekvatno upravljanje otpadom kratkoročno najjeftinija opcija zbog nedovoljne infrastrukture, nerazvijene svesti građana, nerešenog stanja tretmana razičitih vrsta otpada, nerešenih pitanja napuštenih kontaminiranih lokaliteta i nerazvijenog sistema odgovornosti proizvođača za posebne kategorije otpada.
„Čak i deponovanje otpada je dugoročno neodrživ proces“, ocenila je Dejana Milinković, direktorka CIS Srbije, podsećajući da u Srbiji ima 11 sanitarnih, a 2300 divljih deponija i da je Titan cemantara Kosjerić mogla da zbrine 200.000 t otpada da nije bilo odlaganja izdavanja dozvola za upotrebu alternativnih goriva (RDF/SRF).

Istu poruku imao je i dr Roland Pomberger, koji je doktorirao na temi RDF-a ocenivši da „građani koji protestuju protiv spalionica, trebalo bi da protestuju protiv deponija jer one zagađuju okolinu, a visokokvalitetno spaljivanje je najbolje rešenje zbog smanjenja emisija CO2 i jer je ono alat za recikliranje, pošto pepeo postaje deo koji zamenjuje mineralne resurse. Sa naučne tačke RDF je koristan za životnu sredinu“, ocenio je dr Pomberger i istakao da Austrija planira da se dekarbonizuje do 2030. Prestankom upotrebe fosilnih goriva, čijim se sagorevanjem oslobađa ugljen dioksid, ublažilo bi se globalno zagrevanje izazvano stvaranjem CO2.

„Sofijsku deklaraciju“ poznatiju kao „Zelena agenda“ potpisale su i sve države Balkana i obavezale se da do 2050. u potpunosti prestane upotreba uglja, nafte i plina, podsetio je dr Mirza Kušljugić, predsednio UO Centra za održivu energetsku tranziciju RESET. Preneo je procenu stručnjaka da je skoro nepostojeća spremnost elektroprivreda, institucija, vlada i parlamenata da se nose sa tom radikalnom promenom koja je tolika da se još naziva i „novom industrijskom revolucijom“ i da će privatni sektor poput cementara biti nosioci tranzicije.

U organizacionom smislu ova međunarodna konferencija održana je na impozantnom novou, prateći dobre poslovne običaje i komunikacione prakse, ali i emidemiološke izazove. Za više od 200 učesnika u elitnom hotelu „Hills“ u Sarajevu obezbeđeno je brzo antigensko testiranje i tek nakon dobijene potvrde o negativnom statusu, gosti su mogli da uđu u konferencijsku salu. Osim spremnih legitimacija sve učesnike su čekali i pažljivo odabrani pokloni sa porukama o zaštiti životne sredine. Posebno upečatljiva poruka poslata je saksijom sa zemljom i začinskim biljem koja bi sve trebalo da podstakne na ozelenjavanje okoline, a u duhu Gandijeve maksime kojom je zatvorena konferencija: Ako želiš da promeniš svet, počni od sebe!

Međunarodna konferencija u Sarajevu posvećena zelenoj energiji i otpadu Predstavnici RRA Zlatibor-nosioca projekta „Od otpada do energije-za cementnu industriju Zapadnog Balkana“ u …

Upoznavanje medija sa projektom Prva prezentacija projekta „Od otpada ka energiji za cementnu industriju Zapadnog Balkana“ održana je 29. juna 2021. Osim …

Održan prvi sastanak Implementacionog tima projekta W2E i predstavnika RCUO „Duboko“ „U ovom trenutku Regionala razvojna agencija Zlatibor izrađuje planove razvoja za …

Istraživanje tržišta pokazalo da u Regionu Duboko postoji potencijal za proizvodnju alternativnog goriva iz otpada Istraživanje tržišta o količinama i kvalitetu otpada …

Formirana Nacionalna radna grupa u okviru projekta “Od otpada ka energiji za cementnu industriju zapadnog Balkana” U cilju okupljanja eksperata i profesionalaca …

Projekat W2E u tri balkanske države Projekat „Od otpada ka energiji za cementnu industriju zapadnog Balkana“ (Waste to Energy for Western Balkan …