Регионална Развојна Агенција Златибор

031/523-065

office@rrazlatibor.rs

Projekat W2E u tri balkanske države

Projekat W2E u tri balkanske države

Projekat „Od otpada ka energiji za cementnu industriju zapadnog Balkana“ (Waste to Energy for Western Balkan Cement Industry -W2E) započet je u martu 2020. u Srbiji, Severnoj Makedoniji i Albaniji kao iskorak zemalja Zapadnog Balkana ka usvajanju evropskih standarda u oblasti zaštite životne sredine i uspostavljanja sistemskih rešenja za sakupljanje i odlaganje otpada na bezbedan i ekonomski održiv način. Projekat traje do decembra 2022, a finansiraju ga nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) i kompanije TITAN Cement Grupe u okviru programa saradnje sa privatnim sektorom develoPPP.de.

Upotreba različitih vrsta otpada za dobijanje energije u cementnim pećima u razvijenim zemljama sveta je od ranije poznat proces. Takvim postupanjem se obezbeđuje smanjenje potrebe za deponovanjem otpada i korišćenja neobnovljivih energenata (fosilnih goriva). Pored koristi u kontekstu zaštite životne sredine, ponovna upotreba i reciklaža otpada ima i ekonomske prednosti, uzimajući u obzir smanjenje troškova u proizvodnji cementa neophodnog za izgradnju i razvoj svake zemlje i povećanje konkurentnosti kompanija na međunarodnom tržištu.

U hijerarhiji upravljanja otpadom najbolje je ne stvarati otpad, a najnepovoljnije rešenje je deponovati ga. Upotreba otpada u cementnoj industriji nalazi se u sredini hijerarhije upravljanja otpadom i definiše se kao ko-procesuiranje, odnosno 100% ponovna upotreba materijala i energije

Zadaci koji stoje pred timovima u tri države su da utvrde dostupnost (količine i kvalitet) otpada za proizvodnju goriva (RDF/SRF), analiziraju infrastrukturu i mreže sakupljanja otpada kao i mogućnosti za preradu otpada i proizvodnju RDF/SRF-a, uspostave otvoreni dijalog i odnos poverenja sa akterima javnog sektora na lokalnom i nacionalnom nivou, povećaju znanja javnosti o prednostima upotrebe otpada kao alternativnog goriva u odnosu na fosilna goriva.

Projekat sprovode Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) i fabrike cementa TITAN Cement Grupe – Antea Cement, Cementarnica Usje i Cementara Kosjerić, u saradnji sa Co-PLAN Institutom za razvoj životne sredine, Unijom proizvođača u Albaniji (AMU), Resursnim centrom za životnu sredinu (REC Severna Makedonija) i Regionalnom razvojnom agencijom Zlatibor (RRA Zlatibor)., consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.