Регионална Развојна Агенција Златибор

031/523-065

office@rrazlatibor.rs

Радионица-лековито биље и креативне индустрије

У петак, 7. августа 2020. године, у оквиру ПОРАЛИСТ пројека одржана је радионица са темом развоја руралне економије кроз вредновање природних ресурса и њихову дверсификацију и синергију са осталим секторима. Узимајући у обзир тренутне околности које су присутне у обе прекограничне државе изазване епидемијом корона вириса радионица је организована путем видео позива, што није омело заинтересоване представнике сектора лековитог биља са обе таргетиране територије да се одазову и прикључе  онлине едукацији.

Главна тема двочасовног предавања одржаног од стране Николе Радоњића националног консултанта за креативне индустрије Црне Горе се односила на  могућности које се пружају руралном становништву које обавља делатност у сектору лековитог биља да адекватно валоризује свој рад и остваре задовољовајуће економске ефекте, кроз неговање старих заната и културног идентитета подручја. Узимајући у обзир да су главни актери у  неговању старих заната и очувању традиције и културних вредности у обе прекограничне земље управо припаднице женске популације, циљ радионице је био да се оне додатно едукују и да им се представе модерни алати за унапређење квалитета живота и социо-економског статуса истовремено уважавајући традицију и традионалне вредности које оне својим умећем и вештинама негују кроз генерације. С тим у вези, важне теме разматране на онлине радионици односиле су се на кретивне индустрије, гастрономију и сеоски туризам који у последње време и у Србији и у Црној Гори, генеришу све већи број запослених и бележе значајн раст и последњих година са разлогом носе епитет креативних дестинација. Са друге стране сав труд и ангажовање не само у овим секторима већ и у свим пословним делатностима је безуспешан уколико не постоји адекватан маркетинг и стратегија менаџмента. Без доброг маркетинга и промоције нема ни оправдане могућности за бољим и бржим развојем.

Данашња презентација даје подстрек за рађање нових идеја у процесу брендирања производа базираних на лековитом биљу, кроз који треба скренути пажњу на креативне људе у прекограничном подручју и подржати их тако да на тржишту постану видљиви и препознатљиви.

Пројекат ПОРАЛИСТ кофинасира Европска унија у оквиру Финансијског инструмента претприступне помоћи (IPA II) кроз Програм прекограничне сарадње Србија-Црна Гора 2014-2020, а партнерски на територији општина Пријепоље и Бијело Поље, спроводе Регионална развојна агенција Златибор, Институт за проучавање лековитог биља „Др Јосиф Панчић“ и НВО Мултимедијал Монтенегро.