Регионална Развојна Агенција Златибор

031/523-065

office@rrazlatibor.rs

Завршна презентација пројектних резултата

У намери да се свим актерима пројекта презентују резултати до којих се дошло током 15 месеци његове реализације, пројектни тим је 13. маја организовао састанак на ову тему, у просторијама Техничке школе у Ужицу. Састанку су присуствовали представници ужичких школа (директори и наставници биологије), укључених у реализацију пројекта; затим чланови градског већа Града Ужица, задужени за ресоре образовања и рада јавних предузећа; потом Школске управе, уз чију је подршку пројекат спроведен; као и Заједничког техничког секретаријата Програма Србија-Босна и Херцеговина, у оквиру кога је пројекат исфинансиран, али и партнерских организација које су пројекат реализовале – ЈКП Дубоко, Удружења наставника Опстанак и РРА Златибор.

Испоставило се да остварени резултати никога не могу оставити равнодушним и да  је 90 минута недовољно времена да се изнесу сва мишљења у вези ове проблематике. Пошто су цифре неумољиве, наводимо неке од најупечатљивијих: 14 школа са укупно 9.700 ученика и преко 1.000 упосленика, за непуну школску годину прикупило је близу 25 т сировина, које су кроз процес рециклаже искоришћене уместо да су одложене на депонијски простор. На овај начин је остварена уштеда од 950 м³ депонијског простора, који је у процесу изградње коштао приближно 13 €/м³. Структуру прикупљених сировина чиниле су: 58% ПЕТ амбалаже, 25% папира и картона, 15% тетрапака и 2% алуминијумских лименки.

Када говоримо о инфраструктурном опремању школа и комуналног предузећа, вредне помена су набавке: 1 камиона аутоподизача; 14 металних контејнера (5/7 м³); 270 пластичних канти (120/240 л) и 1,5 т PVC кеса неопходних за неометано функционисање система пражњења канти.
На крају, не и мање важно, пројекат је имао јаку едукативну компоненту, која се осликава кроз спроведених: 14 информативних кампања за све ужичке школе, 14 еколошких секција  са преко 300 полазника, 14 еколошких квизова са преко 200 такмичара и 2 еколошка кампа са 56 ужичких ђака, који су на њима учествовали као најбоље оцењени на квиз такмичењима. Пријатељства која су се изродила међу актерима кампова, нове љубави, идеје за нову сарадњу и мноштво топлих и људских прича, само су потврда да је пројекат у потпуности испунио очекивања и уложени новац.  

Све то заједно резултирало је чињеницом да је у 14 ужичких школа уведен систем примарне селекције отпада, чија одрживост зависи искључиво од спремности поменутих актера да га даље развијају и унапређују. Што се тиче ЈКП Дубоко, на састанку се могао чути став да ће то регионално предузеће наставити са редовним одвожењем селектованог отпада из школа и да је у те сврхе набављено довољно кеса. Када је реч о самим школама, директори су изнели уверење да нема ниједног разлога да се са овом активношћу не настави и у наредним школским годинама. Наставници биологије су изнели став да ће и у будуће наставити активно да едукују ђаке, када је реч о заштити животне средине, са посебним акцентом на примарну селекцију отпада. Градски већници су се обавезали да ће своје колеге у Већу, упознати са иницијативом која је потекла са овог састанка, а тиче се формирања радне групе на нивоу Града, са задатком конципирања адекватног модела за унапређење тренутног стања примарне селекције отпада у граду. Школама учесницама пројекта, додељене су плакете о успешно уведеном систему примарне селекције отпада, као својеврсни подстрек за његово даље унапређење и одрживост.

Остаје нам да верујемо да ће бити довољно снаге, храбрости и воље у граду Ужицу, за покретање овог питања. Овај пројекат је доказао две ствари – прва, да овакве иницијативе имају своју финансијску оправданост и да нису нужно скупе, друга – да овај град има довољно знања и експертизе да се овим питањима адекватно бави. Хоћемо ли нешто научити из овог пројекта, остаје да се види у времену које је пред нама.

Пројектни тим се и овом приликом захваљује свима који су узели активно учешће у пројектним активностима: помоћним радницима, ученицима, наставницима и директорима у школама; ангажованима на пословима прикупљања, транспорта и секундарне селекције у ЈКП Дубоко, донатору на финансијској подршци, а Заједничком техничком секретаријату на оперативној помоћи.

Презентације коришћене на састанку:

zavrsni_sastanak

ekoloski_fekti_projekta

Довиђења до наредног пројекта!