Регионална Развојна Агенција Златибор

031/523-065

office@rrazlatibor.rs

Преузете прве количине отпада из ужичких школа

У петак 31. маја, техничка служба ЈКП Дубоко је организовала преузимање првих количина примарно селектованог отпада из градских школа у Ужицу. Прикупљене количине су уредно преузете од помоћног особља 12 основних и средњих школа и одвежене у Центар за секундарну селекцију отпада Дубоко, где је извршено претходно мерење, а затим и финално разврставање прикупљених сировина.

Том приликом је утрвђено да се у 305 кг примарно селектованог отпада, нашло: 184 кг папира, 60 кг пластичних флаша (ПЕТ), 25 кг алуминијумских конзерви, 19 кг најлона и 17 кг тетрапака, са завидним процентом чистоће примљеног материјала, која се односи на доследност приликом раздвајања сировина по врсти.

Управо ови подаци су потврдили ранија очекивања да ће процес примарне селекције отпада у школама, заживети у потпуности и на обострано задовољство – како самих школа, тако и комуналног предузећа. Са друге стране јасно се показала економска оправданост за ову активност, јер се већ након 10 радних дана и првог одвожења, прикупила значајна количина секундарне сировине.

До краја школске године, ЈКП Дубоко ће на овакав начин преузимати отпад из школа, док ће почетак наредне школске године сачекати и контејнери који ће бити постављени испред школских објеката и служиће прихвату кеса које су напуњене у самим школама и њиховом чувању док специјализовани камион не дође по њих и не одвезе их у Центар за секундарну селекцију отпада Дубоко.